Mezzaninska hiša

projekti
#

Hiša Mezzanine je enodružinska hiša v gosto naseljenem predelu Ljubljane. Medetažna zasnova hiše ustvarja udoben ambient in dober izkoristek površin. Umestitev na parcelo pa ponuja zanimiv premislek o običajnih predpisih prostorskih planov in smiselni izrabi zelenih površin zemljišča.
Parcela za to hišo ima le 400m2. Urbanistični pogoji bi nam dovoljevali postaviti hišo v obliki kocke na njeni sredini, s soglasjem sosedov pa smo jo približali parcelnim mejam tako, da je polovica zemljišča ostala vrtu. Hiša je v gosto tkivo Kosez, ki ga sestavljajo individualne hiše iz sredine 80-ih postavljena tako, da ne zastira pogleda ali odvzema osončenja sosedom (izkorišča pasivno osončenje). Mezzaninska organizacija omogoča bivalne programe po etažah, kar je bila želja investitorja. Bivalni prostori s kuhinjo in dnevno sobo so v pritličju in predstavljajo središče hiše. V prvi medetaži so otroške sobe, v nadstropju pa spalnica s kopalnico, savno in delovno sobo. Kompaktnost tlorisne zasnove nadomešča dvovišinski prostor nad kuhinjo, okoli katere se pne stopnišče. Konzola nad teraso, v kateri je savna in kopalnica spalnice staršev, daje dnevnim prostorom intimnost pred pogledi sosedov ter kot podaljšana zunanja dnevna soba, nudi vmesen prostor med zunaj in znotraj.
Izziv je bil ustvariti energetsko varčno stavbo, kljub vsem pomanjkljivostim lokacije ter brez posebnega odrekanja visokim bivalnim standardom. Hiša je grajena klasično, armiranobetosnka konstrukcija in opečna, kritina je tesnilna folija. Skoraj polovico ovoja sestavljajo okenske površine. Kljub temu porabi za ogrevanje le 19.8 kWh/m2a in je pridobila subvencijo Ekosklada. Hiša je energetsko varčna, ogreva se s toplotno črpalko, za zalivanje vrta je vgrajen zbiralnik meteornih vod.
Hiša je nastala v sodelovanju med birojema Elastik in Hikikomori.

Lokacija:  Ljubljana
Odgovorni projektant: Mika Cimolini
Arhitektura: Mika Cimolini in Igor Kebel
Gradbene konstrukcije: Konstat biro d.o.o.
Strojne instalacije: Žiga Lebar
Interier: Nina Selan
Velikost: 400m2/175m2
Leto: 2015
Fotografija: Miran Kambič
Outsider, Architizer, ArhinfoArchdaily, designboom, arhinfo