Hiša Harmonika

projekti
#

“Več kot le dom – hiša Harmonika je poglobljen razmislek o sodobnem in tehnološko preciznem bivanju sredi bogastva neokrnjene narave.”
Alja Košir
Zasnovana je kot dve simetrični hiši, ki ju povezuje steklen vmesni del. Ta deluje kot skupen prostor z dnevno sobo in kuhinjo, ki povezuje zasebne, spalne dele hiše. Dnevna soba je zasnovana odrto, zastekljeno, transparentno, medtem ko so zasebni deli hiše zaprti, introvertirani in zatemnjeni. Zasukanost volumnov izhaja iz želje, da bi čim bolje izrabiti lokacijo, predvsem zaradi osončenosti, pa tudi, da bi ujeli čim lepše poglede na dolino reke Krke. Med vinogradi so s hriba odprti pogledi na Kostanjevico na Krki. Da se hiša čim bolje vklaplja v drobno strukturo vaškega naselja, iz zemlje gledajo le bivalni deli, medtem ko so servisi, garaža in klet, pod nivojem vrta. Pri snovanju nas je še posebej zanimala povezanost hiše z zunanjostjo in vrtom, na katerem dominira plavalni ribnik.

Hiša je zasnovana na betonskem, z dveh strani vkopanem podstavku. Nanj so postavljeni leseni tramovi, ki tvorijo nosilno konstrukcijo. Zunanjo enotno opno tvorijo strešniki v temno sivi barvi. Vse steklene površine so osenčene zato, da ne bi prišlo do pregrevanja. Hiša je nizko energetska in ima kljub veliki uporabni površini in stekleni strehi, nizke vzdrževalne stroške.

Pri snovanju nas je zanimal neposreden prenos ideje iz računalnika v realnost. Projekt smo začeli z volumensko študijo, ki smo jo takoj prenesli v trodimenzionalni model terena. Potem, ko je bil določen konstrukcijski sistem, smo konstrukcijo zmodelirali. Model je kasneje služil pri izdelavi lesene nosilne konstrukcije s pomočjo CNC-ja. Ko je konstrukcijsko ogrodje postavljeno, je bilo za zaprtje hiše potrebno le še postaviti zunanjo opno, ki jo tvorijo izolacijska polnila in lesnovlaknene plošče. Fasada je prezračevana in sestavljena iz strešnikov.  Ima podobno strukturo slojev kot streha.

Hikikomori d.o.o.
Lokacija: Dolšce Slovenija
Velikost parcele: 6.234m2
Bruto tlorisna površina: 521.07m2
Neto tlorisna površina: 319.50m2
Leto izgradnje: 2017
Arhitektura: Mika Cimolini udia MarchBI
Krajinska arhitektura: dr. Marko Dobrilovič
Gradbene konstrukcije: dr.Branko Bandelj udig, Pro-ban.
Fotografije: Miran Kambič
Outsider
TVAmbienti
Architizer