mika

Uncategorized

Arhitekturo razumem kot industrijski izdelek za vsakdanjo uporabo, ki je  odvisen od določenih kulturnih okoliščin, v katerih nastane. Zanima me uporabnik, njegove navade in način, kako te povezati s prostorom. Arhitekturni produkt vidim kot posledico “kritične geometrije” v kateri se pogajajo ekonomski, lokacijski, programski, tehnološki in strukturni parametri z uporabnikovimi dnevnimi rutinami. Razumevanje uporabnika, njegovih navad in povezave s prostorom je ključno pri oblikovanju učinkovite in uporabniku prijazne arhitekture.
Celostno razumevanje arhitekture kot kompleksnega sistema, ki se prepleta z vsakdanjim življenjem in kulturnimi vplivi, je ključno za ustvarjanje trajnostnih, uporabniku prijaznih in estetsko privlačnih prostorov. Ekonomski, lokacijski, programski, tehnološki in strukturni parametri igrajo ključno vlogo pri oblikovanju vsakega arhitekturnega projekta. Razumevanje teh parametrov in njihovo usklajevanje z uporabnikovimi dnevnimi rutinami omogoča boljšo prilagodljivost in uporabnost prostora. Način, kako arhitekturni produkt povezan z uporabnikovimi dnevnimi rutinami, je ključen za ustvarjanje funkcionalnega in prijetnega prostora. To vključuje premišljeno postavitev prostorov, upoštevanje potreb in želja uporabnikov ter ustvarjanje okolja, ki spodbuja pozitivne izkušnje.
Diplomirala sem na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, magistrirala pa na Berlage Institutu na Nizozemskem s študijo o produktih, blagovnih znamkah in s tem povezanimi arhitekturnimi organizacijami. V času študija sem bila novinarka na RTV Slovenija pri oddaji Studio City, na Nizozemskem sem si izkušnje nabirala v mednarodno priznanem biroju UN Studio. 
Z Igorjem Keblom sem na Nizozemskem ustanovila Elastik, arhitekturni studio, ki je deloval med Amsterdamom, Ljubljano in Melbournom. Elastik je bil del mednarodno odmevne potujoče razstave sodobne slovenske arhitekture, 6IX:PACK. Hkrati sem z Aronom Boršo in Aljošo Rotom soustanovila  Hikikomori, ki se ukvarja s produkcijo multimedijskih vsebin in arhitekture.
Sem pooblaščena arhitektka – številka ZAPS 1300
– odgovorna projektantka načrtov arhitekture za zahtevne, manj zahtevne in enostavne objekte
– odgovorna nadzornica za zahtevne, manj zahtevne in enostavne objekte
Bila sem poslovni vodja programa Centra za kreativnost, ki deluje v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Center za kreativnost je nacionalna platforma za razvoj kreativnih industrij.

Kurirala in so-producirala sem tudi več oblikovalskih, arhitekturnih in muzejskih razstav. Med drugim razstavo ob 50 letnici stola REX v Moderni galeriji ter razstavo »Stanovanjske ne/politike« v produkciji ZAPS. Strokovna besedila o arhitekturi objavljam v slovenskem in mednarodnem arhitekturnem tisku. S svojim udejstvovanjem v medijskem prostoru opozarjam na kulturno razsežnost arhitekturne discipline.
Aktivna sem tudi v okviru Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, saj mi je mar za razvoj poslovnega okolja in razvoj načrtovalske dejavnosti. Kot komisarka za komuniciranje in dogdoke, si prizadevam za splošno izboljšanje kulture gradnje.
Predavala sem na različnih strokovnih dogodkih in fakultetah, med drugim na Berlage Institute, TH Koeln, Fakulteti za arhitekturo, Fakulteti za družbene vede, na dogodku BIG arhitektura in drugje.
foto: Mateja Jordovič Potočnik
Dunajska cesta 9a
SI-1000 Ljubljana Slovenija
tel. 0038641529052
mika[at]elastik.net
LinkedIn Facebook