mika

Uncategorized

Arhitekturo razumem kot industrijski izdelek za vsakdanjo uporabo, ki je tako kot avto ali katerikoli izdelek, odvisen od določenih kulturnih okoliščin, v katerih nastane. Zanima me uporabnik, njegove navade in način, kako te povezati s prostorom. Arhitekturni produkt vidim kot posledico “kritične geometrije” v kateri se pogajajo ekonomski, lokacijski, programski, tehnološki in strukturni parametri z uporabnikovimi dnevnimi rutinami.
Diplomirala sem na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, magistrirala pa na Berlage Institutu na Nizozemskem s študijo o produktih, blagovnih znamkah in s tem povezanimi arhitekturnimi organizacijami. V času študija sem bila novinarka na RTV Slovenija pri oddaji Studio City, na Nizozemskem sem si izkušnje nabirala v mednarodno priznanem biroju UN Studio. 
Leta 2004 sem z Igorjem Keblom na Nizozemskem ustanovila Elastik, arhitekturni studio, ki deluje med Amsterdamom, Ljubljano in Melbournom. Elastik je del mednarodno odmevne potujoče razstave sodobne slovenske arhitekture, 6IX:PACK. Soustanovila sem tudi Hikikomori, ki se ukvarja s produkcijo multimedijskih vsebin in arhitekture.
Sem pooblaščena arhitektka – številka ZAPS 1300
– odgovorna projektantka načrtov arhitekture za zahtevne, manj zahtevne in enostavne objekte
– odgovorna nadzornica za zahtevne, manj zahtevne in enostavne objekte
Kurirala in so-producirala sem tudi več arhitekturnih in muzejskih razstav. Med drugim razstavo ob 50 letnici stola REX v Moderni galeriji ter razstavo »Stanovanjske ne/politike« v produkciji ZAPS. Članek in besedila o arhitekturi objavljam v slovenskem in mednarodnem arhitekturnem tisku. S svojim udejstvovanjem v medijskem prostoru opozarjam na kulturno razsežnost arhitekturne discipline.
Predavala sem na različnih strokovnih dogodkih in fakultetah, med drugim na Berlage Institute, TH Koeln, Fakulteti za arhitekturo, Fakulteti za družbene vede, na dogodku BIG arhitektura.

Dunajska cesta 9a
SI-1000 Ljubljana Slovenija
tel. 0038641529052
mika[at]elastik.net
LinkedIn Facebook