Nova funkcionalnost stanovanja

besedila
#

V obdobju po vojni je zasnovo stanovanj narekoval takratni način bivanja. Največji napredek v povojnem stanovanju je bila kuhinja – ta je bila namreč pred vojno namenjena služkinji in zato še bolj oddaljena od drugih delov stanovanja. Tudi v sodobnem času so se največje spremembe zgodile v kuhinji.
Ko je mož v povojnem času ob treh prišel iz službe, ga je žena gospodinja pričakala s kosilom. Stanovanje je bilo prostorsko skromnejše od predvojnega, stropi nizki, prostori majhni, njihove funkcije ločene. »Umazana« kuhinja je bila pogosto ločena od »čiste« jedilnice, predvsem pa od dnevne sobe, ki je bila namenjena gledanju televizije v družinskem krogu. Moderno stanovanje iz petdesetih in šestdesetih let minulega stoletja je imelo sodobno laboratorijsko kuhinjo, hladilnik, pralni stroj in pečica pa so osvobodili ženo težaškega dela in pomenili vrhunec tehnike tistega časa. Kar 40 odstotkov Slovencev živi v stavbah, ki so bile zgrajene večinoma v petdesetih, šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila energija poceni, možje, pozneje tudi žene, pa so delali največ do štirih popoldne.
Kar tretjina takih objektov je potrebna prenove, saj smo na prvem mestu v Evropi po številu stanovanj slabe kakovosti in nizkega bivalnega standarda. Poleg energetski prenovi bi se morali posvetiti tudi protipotresni in požarni prenovi stanovanj, pri tem pa stanovanja prilagoditi sodobnemu načinu bivanju (tako med drugim predvideva osnutek nacionalne stanovanjske problematike 2013-2022).
Novo središče – kuhinja

Največje spremembe v današnjem času so se spet zgodile v kuhinji, tudi zato, ker dnevne in nočne dejavnosti niso več ločene. Kuhinja, jedilnica in dnevna soba so se združile v en prostor, saj je postalo kuhanje družinsko opravilo. Spremenila se je struktura družine, pa tudi vloge v njej. Gospodinjska opravila niso več namenjena zgolj ženski, zato kuhinja ni več zaprt, umazan prostor, temveč del družabnega družinskega življenja. V nekaterih družinah se vse dogaja okoli štedilnika in hrane, v drugih pa sploh več ne kuhajo.
Slovenske družine so se skrčile na dve, največ tri osebe. Vsaka četrta družina je brez otrok (po podatkih Statističnega urada RS iz leta 2012); v njej sta dva člana (mož in žena oziroma zunajzakonska partnerja). Drobitev stanovanja na veliko majhnih sob zato nima nobenega smisla več, stanovanja ne vrednotimo več po številu spalnic, temveč po njegovi ustreznosti našemu slogu bivanja in lokaciji.
Spremembe v kopalnici

Tudi kopalnice so se spremenile, le redki danes še potrebujejo kad, prha je veliko bolj praktična, poleg tega omogoča gospodarnejšo porabo vode. Ker vse več delamo doma ali od doma, se je v sodobnem stanovanju pojavila potreba po umestitvi delovnega prostora. Pohištvo je postalo funkcionalno in večnamensko, zato da si lahko stanovanje prilagajamo: čez dan v njem delamo, zvečer pa preživljamo prosti čas. Čedalje več funkcij upravljamo s pametnimi telefoni in tablicami, stanovanje odklepamo, nadzorujemo…
Pri prenovi stanovanja je treba razmisliti še o uporabi materialov in funkcionalnosti opreme, ki nam omogoča, da je stanovanje vedno pospravljeno in da za to porabimo čim manj časa. Konci tedna pa naj bodo namenjeni uživanju in druženju!

Kako temeljito prenoviti stanovanje
  1. Najemite arhitekta, ki bo znal razbrati vaše potrebe in vaš način bivanja.
  2. Osvobodite prostor in porušite vse odvečne, nenosilne stene (pod nadzorom arhitekta in statika).
  3. Izberite nevtralne barve (manj je več).
  4. Znebite se stvari, potrebovali boste manj omar in imeli več prostora.
  5. Kupujte opremo dobre kakovosti in brezčasnih oblik.
  6. Poudarki v prostoru naj bodo začasni in zamenljivi (dekorativni elementi in akcentne stene).
Finance, 24.09.2015