Hiša na Teslovi

projekti
#

Prenova dvojčka na Teslovi v Ljubljani izhaja iz prostorskih omejitev lokacije in iz teh poskuša iztisniti najboljše. S prenovo objekta, ki je bil zgrajen leta 1959, smo prilagodili hišo modernim potrebam bivanja družine z majhnimi otroci. Zaradi spomeniškega varovanja in zapletenih pravnih razmerij povezanih s sosednjimi zemljišči, so bili postopki pridobivanja gradbenih dovoljenj zamudni in kompleksni. Rezultat vztrajnosti pa je izpolnitev želja naročnika, bivati v hiši z vrtom v centru mesta.


V zunanjosti smo obdržali originalno kompozicijo okenskih odprtin in enotno ostrešje obstoječega objekta, skladno z zahtevami spomeniškega varstva. Prenovljena polovica dvojčka se še vedno zrcalno ujema z drugo polovico in celotnim izgledom ulice, saj smo ohranili tudi značaj objekta, vile v zelenju.

Glavni poseg se je zgodil za hišo, na njeni vrtni in bolj zasebni strani. Tam je objektu dodan pritlični prizidek, v katerega je umeščeno novo srce domovanja – dnevna soba s kuhinjo. Zaradi terenske razlike med ulično in vrtno stranjo, prizidek stoji na nasutju višine enega metra. Na ta način smo dosegli medetažno razgibanost pritličja, hkrati pa smo lahko objekt bolje povezali z vrtom. Zasnovan je kot paviljon v zelenju; na treh straneh ga obdaja štiri metre širok zelen pas, kot je dovoljen odmik od parcelne meje. Ker pa se prizidek široko odpira na dve strani, smo zabrisali meje med zunanjostjo in notranjostjo in tako dnevno sobo raztegnili do meje parcele. Skromen vrt je namreč postal zunanja dnevna soba.

Ob vhodu v hišo je vrt javen, vogal parcele smo odprli in ta zaenkrat ni zamejen z ograjo.  Na javnem delu je urejeno tudi parkiranje. Na nasprotni strani, proti drugi polovici dvojčka, pa smo ustvarili popolnoma zaseben del vrta z zelenjem. Tudi zelena streha prizidka pripomore k ohranjanju značaja vile v zelenju, hkarti pa izboljšuje klimatske značilnosti objekta. Po prenovi je objekt nizkoenergetski in je prejel tudi subvencijo ekosklada.

V starem delu  objekta, smo bolj ali manj ohranili obstoječo strukturo prostorov, le malo smo premetali njihovo namembnost. Prejšnja dnevna soba je postala spalnica staršev s kopalnico. Kuhinja pa je postala delovna soba. V nadstropju sta še dve sobi in še ena kopalnica. Namesto balkona, pa je veliko panoramsko okno z razgledom čez sosesko. Notranjost je preprosta in monokromatska, glavna materiala sta les parketa in pohištva ter sivine ploščic in tekstilov. Prostori se lahko prilagajajo spremenljivim potrebam družine z majhnimi otroki.

Arhitektova naloga je branje urbanega tkiva in njegovih omejitev ter s tem investitorju pomagati do uresničitve njegove želje. V tem primeru sta nas naročnika vključila v proces še pred nakupom nepremičnine, zato smo lahko skupaj predvideli ovire, od prostorskih omejitev do zneska investicije.
Hikikomori d.o.o.
Lokacija: Teslova ulica v Ljubljani
Velikost parcele: 368 m2
Bruto tlorisna površina: 255 m2
Neto tlorisna površina: 195 m2
Leto izgradnje: 2020
Arhitektura in interier: Mika Cimolini, Hikikomori d.o.o.
Gradbenih konstrukcij: Edvard Štok, Konstat Biro d. o. o.
Elektro instalacije: Elitplan d.o.o.
Strojne instalacije: Emineo d.o.o.
Fotografije: Miran Kambič